Korte Historie

ikformeer.nl

Ikformeer.nl bestaat al sinds begin 2006 en was vlak voor de verkiezingen in dat jaar een groot succes. De media beschouwden het als een handig instrument voor de "strategische stemmer"—een nieuw concept dat snel populair werd vanwege het groeiende aantal politieke partijen. Vaak waren drie of meer partijen nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Met behulp van ikformeer.nl kon je gemakkelijk zien welke partij het beste paste in een mogelijke coalitie.

Destijds had de maker van de Stemwijzer, het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), mij toestemming gegeven om de stellingen en wegingen te hergebruiken. Helaas heeft IPP mij bij de verkiezingen van 2010 vriendelijk verzocht ikformeer.nl offline te halen. IPP was toen van mening dat zij de exclusieve rechten hadden op de stellingen en wegingen uit de Stemwijzer.

Nu is het 2023 en de verkiezingen staan weer voor de deur, in een nog complexer politiek landschap. Daarbij kreeg ik vragen of ikformeer.nl weer online kon komen, en ikzelf had ook behoefte aan een beter inzicht in het politieke landschap.

Op 7 februari 2017 heb ik een e-mail gestuurd naar de makers van de Stemwijzer (ProDemos) met de vraag of ik de data van de Stemwijzer mocht hergebruiken. Ik kreeg snel een reactie: er zou binnen enkele dagen contact met me worden opgenomen. Aangezien de beloofde reactie tot op heden is uitgebleven, heb ik ikformeer.nl in aangepaste vorm weer online gezet. Zo lang ProDemos geen bezwaar maakt, kan iedereen ikformeer.nl gebruiken om met het oog op de aanstaande verkiezingen en de kabinetsformatie beter inzicht te krijgen in hoe goed de partners van een potentiële coalitie bij elkaar passen.