Korte historie

Ikformeer.nl bestaat al sinds begin 2006, en was vlak voor de verkiezingen in dat jaar een groot succes. Het werd door de media gezien als handig gereedschap voor de "strategische stemmer"— destijds een nieuw begrip dat tegen de achtergrond van het groeiende aantal politieke partijen snel in zwang raakte. Vaak waren drie of meer partijen nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Met behulp van ikformeer.nl kon je gemakkelijk zien welke partij het best paste in een mogelijke coalitie.

Toentertijd had de maker van de Stemwijzer, het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), mij toestemming gegeven om de stellingen en wegingen te hergebruiken. Helaas heeft bij de verkiezingen van 2010 IPP mij vriendelijke verzocht om ikformeer.nl offline te halen. IPP was toen van mening dat zij de exclusieve rechten hadden op de stellingen en de wegingen uit de Stemwijzer.

Nu is het 2017 en de verkiezingen staan weer voor de deur, in een nog ingewikkelder politiek landschap. Daarnaast kreeg ik vragen of ikformeer.nl weer online kon komen, en had ik zelf ook behoefte in beter inzicht in het politieke landschap.

Op 7 februari jl. heb ik een email gestuurd naar de makers van de Stemwijzer (ProDemos) met de vraag of ik de data van de Stemwijzer zou mogen hergebruiken. Ik kreeg snel een reactie: Er zou binnen enkele dagen contact met me worden opgenomen. Aangezien de beloofde reactie tot op heden (begin maart) is uitgebleven, heb ik ikformeer.nl in aangepaste vorm weer online gezet. Dus zo lang ProDemos geen bezwaar maakt, kan iedereen ikformeer.nl gebruiken om met het oog op de aanstaande verkiezingen en de kabinetsformatie beter inzicht te krijgen in hoe goed de partners van een potentiëële coalitie bij elkaar passen.